Radionica za izradu standarda zanimanja/standarda kvalifikacija

Datum početka aktivnosti
Datum završetka aktivnosti
U Varaždinu je održana pripremna radionica za provođenje anketiranja poslodavaca za izradu standarda zanimanja u sklopu projekta DIP2Future
U Varaždinu je 28. veljača 2020. održana pripremna radionica za provođenje anketiranja poslodavaca za izradu standarda zanimanja u sklopu projekta DIP2Future.

Na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu u petak, 28. veljače 2020. godine, održana je radionica koordinatora i voditelja radnih skupina projekta DIP2Future na temu simulacije anketiranja poslodavaca za potrebe izrade standarda zanimanja.

Projektni tim je u završnoj fazi aktivnosti prilagodbe i optimizacije ankete za četiri zanimanja:

(1) Arhitekt distribuiranih i interaktivnih sustava;

(2) Arhitekt inteligentnih informacijskih sustava;

(3) Arhitekt informacijske sigurnosti i privatnosti i

(4) Arhitekt transformacije poslovnog sustava.

Sljedeći korak je provedba pripremljene ankete. U središtu ovog koraka su vođeno anketiranje i strukturirani razgovori s poslodavcima koji zapošljavaju pojedino zanimanje.

Cilj anketiranja jest prikupiti podatke i informacije o opisu radnih mjesta u malim, srednjim i velikim poduzećima te zajedno s poslodavcima definirati znanja i vještine koje su potrebne za obavljanje određenih poslova na radnim mjestima unutar poduzeća.

Ova radionica je poslužila koordinatorima i voditeljima radnih skupina kao dogovor oko provođenja anketiranja poslodavaca te je napravljen i protokol za anketiranje koji će pomoći članovima projektnog tima da slijede jednaku proceduru u svim poduzećima i za sve standarde zanimanja. Radionica je bila organizirana u obliku edukacije i treninga za primjenu ankete gdje su se imenovani voditelji i pomoćnici za vođeno anketiranje upoznali s postupkom provedbe ankete i ciljevima koje je potrebno ostvariti u izradi standarda zanimanja.

Sudionici radionice, koju je vodila prof.dr.sc. Diana Šimić (ekspertica iz područja provođenja znanstvenog istraživanja) s Fakulteta organizacije i informatike, usuglasili su se oko metodologije anketiranja.