Na FOI-ju uspješno završen projekt DIP2Future

U okviru projekta DIP2Future: Razvoj obrazovnih programa, standarda kvalifikacija i standarda zanimanja iz područja IKT u skladu s HKO-om, financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) iz Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.- 2020, kojeg je provodio Fakultet organizacije i informatike (FOI), Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji s partnerskom institucijom, Fakultetom informatike i digitalnih tehnologija, Sveučilišta u Rijeci, uspješno su završene aktivnosti vezane uz izradu standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i studijskih programa iz područja IKT-a. Budžet projekta iznosio je 3.871.527,62 kuna.

Na završnoj konferenciji koja se održala u petak, 18. ožujka 2022. godine, kao posljednjoj aktivnosti projekta, sudjelovali su članovi projektnog tima te dekanice partnerskih institucija, prof.dr.sc. Nina Begičević Ređep te izv.prof.dr.sc. Marina Ivašić Kos. Ovom je prilikom voditeljica projekta, izv.prof.dr.sc. Renata Mekovec, predstavila sve odrađene aktivnosti tijekom trogodišnjeg trajanja projekta te postignute rezultate, izrađene standarde zanimanja i standarde kvalifikacija za četiri područja:

  1. podatkovnih tehnologija i umjetne inteligencije
  2. upravljanja sustavima informacijske sigurnosti i privatnosti
  3. distribuiranih i interaktivnih sustava
  4. upravljanja transformacijom i inovacijom poslovnih sustava

Upravo aktivnosti provedene u sklopu projekta DIP2Future predstavljaju važan korak za otvaranje novih studijskih programa koji prate trendove poput:

  • porasta broja sigurnosnih prijetnji i napada (primjerice uhođenje, kibernetičko nasilje, informacijsko ratovanje, industrijska špijunaža, napadi krađom identiteta),
  • porasta broja nadzornih senzora u okruženju i inteligentnom umrežavanju strojeva i drugih uređaja (uz potporu industrijskog Interneta stvari, rada u oblaku),
  • povećanja broja i vrsta podataka koji se svakodnevno prikupljanju i analiziraju o pojedincu (metode i tehnike strojnog učenja, dubinske analize podataka, tehnologije za integraciju, pohranu i obradu podataka, prepoznavanje uzoraka ponašanja),
  • kao i povećanja sofisticiranosti tehnologije koja podupire poslovni proces, autonomno donošenje odluka, praćenje imovine i procesa u stvarnom vremenu (virtualna i proširena stvarnost, umjetna inteligencija, napredna robotika, autonomni roboti, simulacija, digitalizacija i integracija sustava).

Izradom standarda zanimanja i kvalifikacija prema metodologiji Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, projekt, DIP2Future je osigurao prepoznatljivost ovih stručnjaka u RH, ali i u Europi. Naime definirani su poslovi, znanja i vještine koje bi IKT stručnjaci morali posjedovati bez obzira na kojem fakultetu se obrazovali. Time se FOI još jednom dokazao kao siguran i proaktivan partner u akademskom obrazovanju, ali i u IT industriji kojoj nedostaje IKT stručnjaka sa kompetencijama i vještinama usmjerenima na poslove budućnosti.

Video projekta i galeriju fotografija sa završne konferencije možete pogledati u nastavku.


DIP2Future završna konferencija